Glas-in-lood

Iedereen heeft ze wel eens gezien, van die kleurrijke glas-in-lood ramen in bijvoorbeeld een kerk, een oud pand of in de ensuite deuren in een jaren dertig huis.

Deze ramen kunnen hele verhalen vertellen of wat strakker van vorm en patroon zijn. Wat er gebeurt als de zon erop schijnt! Met geen pen te beschrijven wat voor kleurschakeringen dan te zien zijn.

Glas-in-lood werd lange tijd als oubollig gezien, maar de laatste jaren is er een enorme toename in populariteit: veel oude vensters waren aan renovatie toe, en  daarnaast kwam er veel vraag naar glas-in-lood (in dubbel glas) voor nieuwbouwhuizen.

Bij glas-in-lood wordt glas volgens een van te voren bepaald patroon gesneden om het vervolgens in loodprofielen te zetten. Er zijn vele verschillende profielen, zoals U-profielen en H-profielen, en in meerdere afmetingen, voor dikker of dunner glas. De verbindingen worden vervolgens gesoldeerd zodat het paneel vast en stevig wordt.

Ter afwerking kan het lood bijvoorbeeld gepatineerd worden, waarbij een mooie donkere kleur komt op zowel het lood als het soldeertin.  

Mocht je het leuk vinden om zelf een werkstuk te maken voor bijvoorbeeld in de vensterbank of voor het raam of gezellig op tafel, dan is dat mogelijk. 

Nadat het patroon uitgezocht is, mag je zelf het glas uitzoeken voor je werkstuk en vervolgens de benodigde delen van het patroon snijden. Vervolgens zet je het zelf in lood en verzorgt de afwerking. Ervaring heb je niet nodig, ik kijk met je mee. Het is wel een pittige workshop, want je zult zien dat het aardig wat kracht kost en dat je eigenlijk best wel 2 extra handen zou willen hebben.... Maar het resultaat..... je neemt het nog diezelfde dag mee naar huis, dus je hebt er al meteen plezier van!

Kijk bij de Workshops of informeer naar de mogelijkheden: het zijn er te veel om op te noemen!

Het is ook mogelijk om voorzet ramen te laten repareren bij π—šπ—Ÿπ—”π—¦π“Έπ“―π”ƒπ“Έ. Of om nieuwe voorzet ramen te laten maken. Ideaal tegen ongewenste inkijk, terwijl je zelf kunt genieten van de lichtinval die elk uur van de dag weer anders is.