Glasfusen

Glasfusen is een techniek waarbij stukjes of repen van glas worden samengevoegd om ze vervolgens gedeeltelijk of helemaal te versmelten in ovens die temperaturen bereiken tot wel 950°C.

De basis is meestal een blanke glasplaat in een gewenste vorm, waarop vervolgens "gemozaïekt" wordt met andere stukjes glas, frit (glaspoeder), stringers (glasstaafjes) en glasverf. Je kunt je fantasie ook hierbij onbeperkt inzetten en de mooiste kleurcreaties maken.

Met deze techniek is het mogelijk om vlakke objecten te maken, maar door het object in een tweede stookgang op een mal te plaatsen, kunnen ook driedimensionale objecten worden gemaakt. Zoals serviesgoed, schalen, windlichten, lampen enz enz.

Voor vlakke objecten zijn diverse mogelijkheden om deze te etaleren, verschillende standaards zijn beschikbaar.

Naast de grotere objecten in de grote oven, is er ook nog de mini versie: Glasfusen met de HotPot.

Dit zijn kleine potten met speciale coating, waarin ook glas gesmolten kan worden, in de magnetron.....! Ja, je leest het goed, gewoon in de magnetron. Het gaat hier dan wel om kleinere objecten, zoals hangers, kleine ornamenten, stukjes voor sieraden. Het leuke van het werken met de HotPot is dat je een kijkje kunt nemen bij het versmeltingsproces, waarbij de roodoranje gloed van het hete glas iedere keer weer prachtig is om te zien.

Tijdens de workshop ga je zelf de vorm en de kleuren van je werkstuk bepalen. Het glas snijden en "knippen" ga ik je leren, zodat je jouw creatie helemaal naar wens kunt maken.

Glasfusen is een fascinerend proces, wat de nodige tijd in beslag neemt: een stookgang duurt lang omdat het zo geleidelijk mogelijk gebeurt, evenals het afkoelen nadien. Dat betekent dat gemaakte objecten niet dezelfde dag al mee naar huis kunnen. Heel even wachten dus, maar we spreken uiteraard wel af wanneer het object wel opgehaald mag worden.

Kijk bij de Workshops of informeer naar de mogelijkheden: het zijn er te veel om op te noemen!